Egy borászat...
Festői környezetben
20 percre Budapesttől

E tyek, ez a Budapesttől 20 km távolságra lévő festői sváb falu, kíválóan alkalmas üde, friss, fiatalos borok készítésére. Szőlőterületem az egyik legjobb termelésbiztonságú helyen a Tóra-dűlőben található. 3,6 ha ültetvénnyel rendelkezem, Chardonnay, Sauvignon blanc és Pinot noir és Syrah termesztésével foglalkozom.

Természetközeli gazdálkodást folytatok, a növényvédelem alapja a réz és a kén használata. Rendkívül fontos dolognak tartom az ültetvényemben a biodiverzitás fenntartását, ezért minden sor fűvesített.

B orospincém Pátyon található, amely Közép-Európa legnagyobb és talán az egyik legrégebbi pincefalujával büszkélkedhet. A több mint 200 éves hagyományos pincémben megtalálhatóak az oxidatív érleléshez szükséges fahordók és a reduktív kezeléshez a pórúsmentes tartályok is.

A jó minőségű termést a radikális terméskorlátozás biztosítja. Már a területen megtörténik a termés válogatása, így feldolgozásra csak egészséges, kifogástalan szőlő kerülhet. A zúzás-bogyózás után az ülepített mustot tartályban, irányítottan erjesztem. Az érlelési mód fajtafüggő, azonban az évjárat nagy hatással bír a módszerekre. A vörösborok kivétel nélkül fahordós érlelés után kerülnek palackozásra.


Termesztett szőlőfajták

P inot noir

Francia eredetű szőlőfajta,szeptember végén,október elején érik.Tőkéje középerős növekedésű ,késői fagyra érzékeny.Szereti a mély rétegű meleg és termékeny talajt.Bora fajtajelleges,bársonyos,telt zamatú,a bordói fajtáktól eltérően világosabb árnyalatú.

C hardonnay

Francia eredetű szőlőfajta,szeptember közepén,végén biztonsággal szüretelhető.Tőkéje erős növekedésű,fagytűrése közepes,termőképessége megbízható.Szereti a meleg fekvést és a jó víztartó képességű meszes talajt.Bora extraktban gazdag,illatos,kellemes savakkal,gyakran különleges minőségű.

S yrah

Francia eredetű szőlőfajta,általában október közepére,végére biztonsággal beérik.Középerős növekedésű,fagytűrése jó.Bora jó minőségű,kékes színárnyalatú,sötét színű,érlelésre alkalmas.

S augvinon blanc

Francia eredetű szőlőfajta,szeptember végére,október elejére szüretre kész.Erős növekedésű,kissé fagyérzékeny,jó termőképességű fajta,kedveli a meszes talajt.Bora kifejezetten fajtajelleges, könnyen felismerhető, harmonikus, illatos, zamatos, kemény karakterű.