Egy borászat...
Festői környezetben
20 percre Budapesttől

E tyek, ez a Budapesttől 20 km távolságra lévő festői sváb falu, kíválóan alkalmas üde, friss, fiatalos borok készítésére. Szőlőterületünk az egyik legjobb termelésbiztonságú helyen a Tóra-dűlőben található. Családunk 3,6 ha nagyságú ültetvénnyel rendelkezik, Chardonnay, Sauvignon blanc, Pinot noir és Syrah termesztésével foglalkozunk.

Természetközeli gazdálkodást folytatunk, a növényvédelem alapja a réz és a kén használata, emellett rendkívül fontos dolognak tartjuk az szőlőnkben a biodiverzitás fenntartását, ezért minden sor fűvesített.

B irtokunk Etyeken az Öreghegyen található, azonban a borászatunk Pátyról egy több, mint 200 éves hagyományos pincéből indult. A sok éves munka, és kedves Vásárlóink lehetővé tették, hogy 2020-ra megépülhessen új, modern birtokközpontunk, ahol újult erővel, immáron a lehető legjobb szakmai körülmények között végezhessük azt, amit annyira szeretünk és amihez a legjobban értünk.

A jó minőségű termésünket a radikális terméskorlátozás biztosítja. Már a területen megtörténik a termés válogatása, így feldolgozásra csak egészséges, kifogástalan szőlő kerül. A zúzás-bogyózás után az ülepített mustot tartályban, irányítottan erjesztjük. Az érlelési mód fajtafüggő, azonban az évjárat nagy hatással bír a módszerekre. A vörösborok kivétel nélkül fahordós érlelés után kerülnek palackozásra.


Termesztett szőlőfajták

P inot noir

Francia eredetű szőlőfajta,szeptember végén,október elején érik.Tőkéje középerős növekedésű ,késői fagyra érzékeny.Szereti a mély rétegű meleg és termékeny talajt.Bora fajtajelleges,bársonyos,telt zamatú,a bordói fajtáktól eltérően világosabb árnyalatú.

C hardonnay

Francia eredetű szőlőfajta,szeptember közepén,végén biztonsággal szüretelhető.Tőkéje erős növekedésű,fagytűrése közepes,termőképessége megbízható.Szereti a meleg fekvést és a jó víztartó képességű meszes talajt.Bora extraktban gazdag,illatos,kellemes savakkal,gyakran különleges minőségű.

S yrah

Francia eredetű szőlőfajta,általában október közepére,végére biztonsággal beérik.Középerős növekedésű,fagytűrése jó.Bora jó minőségű,kékes színárnyalatú,sötét színű,érlelésre alkalmas.

S augvinon blanc

Francia eredetű szőlőfajta,szeptember végére,október elejére szüretre kész.Erős növekedésű,kissé fagyérzékeny,jó termőképességű fajta,kedveli a meszes talajt.Bora kifejezetten fajtajelleges, könnyen felismerhető, harmonikus, illatos, zamatos, kemény karakterű.

A projekt tartalma: Zöldmezős beruházás keretében épülő borászat kivitelezése és tárolási kapacitás bővítése Etyek - Öreghegyen. A projekt tervezett befejezése: 2020 tavasz. Támogatás intenzitása: 50%.